Fogcentrum / Hírek / Kávéfolt a fogunkon? Akkor ne igyunk kávét?
Kávéfolt a fogunkon? Akkor ne igyunk kávét?
Dehogynem!
Reggel kávé nélkül? Ki látott már olyat!?
Nyugalom kedves kávéimádók, nézzük, mit tehetünk annak érdekében, hogy a kávé is megmaradjon és folt se legyen.
NE mossunk fogat közvetlenül kávézás után!
A kávéban lévő savak a fogzománcot megtámadják, aminek struktúrája a savak hatására felpuhul. Legalább fél órát kell várni
a fogmosással, ne ártsunk fogainknak.
Igyuk tejjel a kávét!
A tej hozzáadása a kávéhoz jelentősen csökkenti a fogak elszíneződésének képességét. A kazeint úgy határozták meg, hogy a tej azon alkotóeleme, amely megakadályozza a kávé által kiváltott fogak foltosodását.
A legjobb eredmény eléréséhez a valódi tehéntej az igazi, a szójatej nem fogja elvégezni ezt a munkát.
Igyunk vizet a kávé fogyasztása után
A víz gyorsan lemossa a kávét a fogunkról, mielőtt megtapadna.
Igyuk meg gyorsan a kávét
Igyuk meg gyorsan a kávét
Na, ezt elég nehéz betartani, mert lássuk be -e nemes italt, a kávét, zamatáért isszuk, csak úgy „felhajtani”, egyszerűen nem lehet.
Rágjunk cukormentes rágógumit
Ez már jobb megoldás, mint az előbbi tanács.
A rágógumi növeli a nyál mennyiségét a szájában, a nyál lemossa a savakat és a lepedéket a fogakról. Ráadásul étkezés után 20 percig segíthet megakadályozni a fogszuvasodást.
A fogzománc a fog látható felszíne, amit dentin támaszt belülről. A fogzománc 96%-a ásványi anyag, a többi része víz és szerves anyag. Mivel a fogzománc áttetsző, a dentin színe nagymértékben meghatározza a fogaink színét. Vastagsága a fog teljes felületén változik. Általában legvastagabb a fog őrlőrészén és az íny felé egyre vékonyabbá válik, amíg el nem ér a cement-zománc találkozási pontig.
Vigyázzunk fogainkra és, ha betartjuk a fentieket, még kávét is ihatunk!