Fogcentrum / Hírek / Az élelmiszerek és a fogkopás közötti összefüggések
Az élelmiszerek és a fogkopás közötti összefüggések
A helytelen táplálkozás, sajnos a fogaink kopását is előidézheti, amire érdemes odafigyelnünk. Hiszen így elkerülhetjük a probléma kialakulását és sok kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat.

A cukor valóban okozhat problémát, de egy másik nagy ellensége is van a fogzománcnak, mégpedig a savas kémhatású ételek és italok fogyasztása. Ilyenek lehetnek a szénsavas üdítők és a gyümölcsök is! Mindkét esetben puhul a fogzománc, melynek következtében akár már a tejfogak is szuvasodhatnak.
Segítségünkre lehet, ha ilyen ételek és italok után vizet, vagy tejet fogyasztunk, leöblítve és semlegesítve a káros anyagokat. Így megelőzhető a fogzománc kopása.
A legfontosabb viszont, hogy foglalkozzunk ezen ételek fogyasztásának mikéntjével. Elsősorban nem a nagy mennyiség az, mely káros hatással van a fogzománcra, hanem az, ha folyamatosan, akár kis adagokban fogyasztjuk őket. A legjobb, ha az ilyen folyamatos eszegetésről, kortyolgatásról leszokunk! Ez nagy segítség lehet a fogaink számára.